Hästvälfärd


En tillvaro med hästar är ett privilegium.

Hästen har inte valt att vara i människans tjänst.

Det är därför vår skylldighet att ständigt utvärdera och omvärda det vi gör i samvaron med hästen. Ett härligt livslångt lärande!


Våra hästar och övriga djur är våra vänner och samarbetspartners. De är en viktig del av vår verksamhet och det är en självklarhet för oss att erbjuda dem en så bra tillvaro som möjligt. Det är ett privilegium att kunna nyttja dessa fantastiska varelser och att tillsammans med dem erbjuda människor fina upplevelser i vår verksamhet.


Djuren har inte valt en tillvaro i människans tjänst och det är vår plikt att erbjuda dem en tillvaro där de kan få utlopp för sina naturliga behov i möjligaste mån. 


Därför håller vi våra hästar i lösdrift i flock i större eller mindre grupper för att ge dem utlopp för sitt sociala behov med artfränder. Vi erbjuder fri tillgång på magert grovfoder eftersom hästar är skapta för att tugga och söka foder under större delen av dygnet.

Våra lösdrifter är utformade i ett mellanting av active stable och paddock paradise med gångsystem vilket gör att hästarna rör sig mer än i en traditionell lösdrift. De får på så sätt utlopp för sitt rörelsebehov och håller därmed kroppen i fysiskt trim. De måste vandra mellan ligghallar, vatten och foder för att hålla sig i rörelse.


Vi håller våra hästar barfota och erbjuder skydd i form av hovboots vid behov. Mycket rörelse i lösdriften på olika typer av underlag gör att hästarna nöter sina hovar på ett naturligt sätt. Att inte behöva järnskor bidrar till att hästens ben, leder och ligament håller sig friska och hovarna blir naturligt starka. 


Det är för oss självklart att behandla hästarna vänligt och respektfullt samt se till varje individs behov. Hästarna går bara några lektionspass per vecka där vi utifrån årstid och underlag varierar lektion passen på olika ställen såsom ridbana, skogsbana, uteritt, sandgrop, körning, tömkörning med mera för att hålla hästen nöjd och glad både fysiskt och psykiskt. Våra hästar har fasta medryttare som bara rider uteritter eller promenerar ut eller ger annan stimulans som skiljer sig från ridskolepassen för att hästen ska få en så rik tillvaro som möjligt.


Vi avlar i liten skala och våra föl växer upp i en blandad flock och stannar hos sin mamma i nästan ett helt år för att fölet ska få en så bra start i livet som möjligt.

Även våra hingstar lever i flock eller grupp.


På gården finns det boxar som används vid behov till exempel vid fölning med kameraövervakning eller om någon häst blir sjuk.

Alla våra hästar har givetvis egen anpassad utrustning och alla hästar som kan ridas bettlöst har det som alternativ till traditionellt betträns. På våra betträns har vi valt att inte ha några nosgrimmor. Vi tycker att hästen ska kunna gapa för att till exempel visa om ryttaren har en hård hand som då behöver bli mjukare. Vi använder sadlar med flexbom eller bomlösa sadlar som följer hästens kroppskonturer och rörelser utan att ge tryckpunkter. 


I all vår verksamhet är vi noggranna med att utföra alla moment från både höger och vänster sida för att belasta både hästens och människans kropp jämnt. Vi sitter till exempel upp/av, sadlar/sadlar av samt leder från både höger och vänster sida för att främja liksidighet. Vi använder också pall eller trappa vid uppsittning för att inte snedbelasta hästen. 


Sporrar är inte tillåtet i vår ridskoleverksamhet. 


Våra hästar är harmoniska individer utan uppbyggd överskottsenergi. De möter gärna upp oss människor i hagen för att dela samvaron med oss.